Tärkeintä on aito kiitos!

Kiittää voi aina – pienistä ja isoista asioista, erityisesti nostaa esiin ne huomaamattomat teot! Kiitos voi olla yksityinen tai julkinen, puhetta tai tavaraa, virallinen tai epävirallinen.

Alla vinkkejä ja vaihtoehtoja kiittämiseen:

Lippukunnan kauden päättävä johtajahuolto, yhteinen illanvietto tai aktiviteetti. Piirin sivuilla www.päpa.fi/johtajahuolto löydät paljon valmiita ideoita tai inspiroidu keksimään teidän porukalle sopiva

Julkinen kiitos esimerkiksi lippukunnan somessa tai whatsapp ryhmässä. Miten olisi Instagram-postaus lippukunnan tilillä tai lippukunnan keskusteluryhmässä? Kiitä vaikka koko johtajistoa kauden vetämisestä tai yksittäistä tekijää, jota ilman teidän porukka ei pärjäisi.

Vinkki! Mukaan hauska ja iloinen valokuvan teidän porukasta tai kiitettävästä henkilöstä. Tai valitse sun lempi GIF, joka välittää kiitollisuutta! Voitte myös hyödyntää valmiita somekuvia.

Valmiita tekstipohjia. Kopio tästä suoraa, valitse parhaat palat tai innostu kirjoittamaan omat.

  • ”Kiitos jokaiselle panoksesta meidän lippukunnan ja partiotoiminnan hyväksi! On ollut ilo tehdä teidän kanssa meidän näköistä toimintaa ja mahdollistaa harrastaminen niin lapsille kuin nuorille sekä aikuisille. Jokainen teistä ansaitsee ison kiitoksen ja kumarruksen. Ilman meidän johtajistoa ei olisi lippukuntaa tai paikallista partiota, ootte timanttia!”
  • ”Hiphip hurraa jokaiselle akelalle ja sammolle, joka tänä vuonna johti laumaa tai ryhmää ja mahdollisti työllään taas meidän lippukunnan perustoiminnan! Iso kiitos niistä koloilloista, kärsivällisyydestä, kasvattamisesta ja turvallisen aikuisen roolista. Ilman teitä tätä toimintaa ei olisi, KIITOS!”
  • ”Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos jokaiselle samoajalle ja vaeltajalle, joka tänä vuonna on rohkaistunut kokeilemaan uutta, kohtaamaan uusia haasteita johtamisessa ja mahdollistaneet meidän lippukunnan toiminnan. Kliseistä mutta totta, te ootte tulevaisuus ja tän huippu jengin ansiosta meidän lippukunta ja partio alueella porskuttaa eteenpäin!”
  • ”Kiitos jokainen huoltaja ja taustatuki, jotka ootte auttaneet meidän toimintaa, tukeneet johtajia ja nuoria toimimaan lippukunnassa ja sen hyväksi. Ootte ihan hurjan tärkeä osa tätä porukkaa ja teidän apu on aina tervetullutta!”

Yksityisviesti kiitettävälle henkilölle lämmittää aina mieltä. Voit muistuttaa viestissä tyypin onnistumisista, saavutuksista ja kiittää ihan vaan siitä, että hän on mukana teidän toiminnassa!

Sano se postikortilla: Kirjoita ja kiitä, muista vaikka sitä johtajaa, joka on innolla tarttunut uuteen, hoitaa hommansa tyylillä hiljaa ja huomaamatta, ottanut haasteita vastaan pelottomasti ja uudistanut toimintaa.

Kiitos kasvotusten esimerkiksi seuraavan kokouksen alussa.

Kunniamaininta ja kunniakirja. Johtajistoa, huoltajiakin tai vaikka omia sudenpentuja voi ilahduttaa omintakeisilla kunniamaininnoilla. Kuka on vuoden innostaja, auttavaisin, yllättäjä, positiivisin, reiluin kaveri jne.

Kiitos-pinssi huiviin! Lippukunnat voivat tilata PäPan omia Kiitos-pinssejä suoraan toimistolta papa.toimisto@partio.fi. (Kiitos pinssejä voi pyytää kerrallaan pienen määrän. Näitä ei ole tarkoitus jakaa jokaiselle johtajalle lippukunnassa kerralla vaan laittaa hyvä kiertämään.)

Ansiomerkit ovat partiolaisten tapa kiittää ja kannustaa ansioituneita partiolaisia ja partiotoimintaa tukevia henkilöitä tai vaikka taustayhteisöjä. Ansiomerkkejä myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta ja merkin kantajan edellytetään kunnioittavan kantamansa merkin perinteitä. Monissa lippukunnissa onkin vankat perinteet ansiomerkkien hakemiselle ja osalla on myös omia merkkejä.

Ansiomerkin hakeminen

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ansiomerkit on esitelty PäPan ansiomerkkiohjeistossa. Tarkat ohjeet ansiomerkkien käytöstä ja kiinnittämisestä saat Suomen Partiolaisten ansiomerkit -vihkosesta. Vihkosessa esitellään myös kaikki SP:n ansiomerkit myöntöperusteineen ja hakuohjeineen.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Suomen Partiolaisten ansiomerkit haetaan sähköisesti jäsenrekisteri Kuksan kautta.

Ehdotukset tulee jättää käsiteltäväksi seuraavan aikataulun mukaisesti:

  • Viimeistään 15. tammikuuta merkit Yrjönpäiväksi
  • Viimeistään 15. huhtikuuta merkit loppukesäksi ja syksyksi
  • Viimeistään 15. syyskuuta merkit itsenäisyyspäiväksi tai loppuvuodeksi
  • Viimeistään 15. marraskuuta merkit alkukevääksi ja Mannerheim-soljet Yrjönpäiväksi

Mannerheim-solkia voi siis ehdottaa vain kerran vuodessa.

Piirin ansiomerkkitoimikunta käsittelee kaikki anomukset, päättää piirin merkkien myöntämisestä sekä varmentaa lippukunnan myöntämien Louhisuden ja Collanin soljet. Muut SP:n ansiomerkit myöntää Suomen Partiolaisten ansiomerkkiryhmä, puheenjohtajisto tai hallitus tietyn työnjaon mukaisesti.

Aluejärjestöt Partiokannus ja Espoon Partiotuki myöntävät omia ansiomitaleja ja -merkkejä. Tutustu aluejärjestöjen ansiomerkkiohjeisiin ja käytä haussa järjestöjen omia lomakkeita. Lisätietoja aluejärjestöjen ansiomerkeistä ja hakemisesta:

  • Partiokannus: anna.majava(a)partio.fi
  • EPT: aino.valkama(a)partio.fi

 

Artikkelin kuvat Alex Inkiläinen ja Hanna Kimmonen